meetings_star
Photo: Marko Delbello Ocepek

MICHELINOVE ZVEZDICE INDUSTRIJE SREČANJ

S Kongresnimi zvezdami se letos lahko pohvali 129 destinacij iz 33 držav in 279 hotelov in kongresnih centrov iz 20 držav Nove Evrope. Med prizorišči jih je 124 osvojilo tri, 103 dve in 52 tri Kongresne zvezdice; 25 pa jih je prejelo posebno zeleno zvezdico. Zvezdice je letos osvojilo 32 novih hotelov in kongresnih centrov.

Nagrada in certifikat uživa velik ugled med organizatorji dogodkov, saj se podeljuje na osnovi natančno izdelanih kriterijev in standardov. Ocenjevalci presojajo kakovost destinacij na podlagi matrike Doživljajski indeks kongresnih destinacij (Meeting Experience Index), ki vključuje 75 ocenjevalnih kriterijev. Hotele in prizorišča ocenjujejo na podlagi obiska skritega kongresnega gosta, ki ocenjuje hotel in kongresni center na podlagi 654 kriterijev. Priznanja najboljšim so bila podeljena na svečani prireditvi, ki je sinoči potekala na odru prestižne Linhartove dvorane v Cankarjevem domu.

Za sezono 2023/2024 so bile razglašene Kongresne zvezde v treh krovnih kategorijah:

A. Najboljša kongresna destinacija leta 2023/2024
Sodelovalo je 129 destinacij, zmagovalci pa so bili razglašeni v štirih destinacijskih kategorijah (XL, L, M, S destinacije) in posebni regijski kategoriji Nova Evropa.

B. Najboljši kongresni hotel in kongresni centri 2023/2024
Med 279 certificiranimi hoteli iz 20 držav Nove Evrope so bili razglašeni zmagovalci v petih kategorijah (city, resort, spa, boutique hoteli in kongresni centri). Organizatorji so letos podelili tudi dve posebni nagradi za najbolj trajnostno in kreativno prizorišče.

C. Kongresni vplivneži 2023/2024
Vplivneži so bili izbrani med 279 nominiranimi kandidati iz 24 držav. Priznanje je bilo podeljeno vodilnim predstavnikom destinacij, kongresnim agencijam, hotelirjem, catering podjetjem, ponudnikom tehnoloških rešitev, inovatorjem, marketinškim agencijam, ki se ukvarjajo z dogodki in strokovnjakom za trajnostne dogodke.

conventa

Idejni oče metodologije Gorazd Čad je pojasnil: “Naša ocena je predvsem orodje za izboljšanje konkurečnosti posameznih destinacij. Destinacijam ponuja zunanji pogled na njihovo ponudbo z namenom stalnega izboljševanja in doseganja odličnosti. Ker gre za sistematičen in kontinuiran proces, se lahko skozi čas spremlja tudi napredek posameznih ocenjenih kriterijev. Destinacije uporabljajo našo metodologijo predvsem zato, ker želijo postati ali ostati svetovno konkurenčne.”

NAJBOLJŠE KONGRESNE DESTINACIJE 2023/2024

KATEGORIJA XL
Destinacije, ki lahko gostijo več kot 2.000 kongresnih udeležencev / 39 ocenjenih destinacij

Zmagovalec: DUNAJ, Avstrija, končna ocena: 4.77

Dunaj je mesto po meri kongresnih udeležencev. Na Dunaju gradijo pametno mesto, kar je povezano z dostopnostjo, prevozom,obiljem zelenih površin in načrtovanjem trajnostne prihodnosti. Tako preprosto in elegantno, kot lahko potujete do Dunaja in po Dunaju, boste težko drugje po svetu. Tudi letališče je odlično povezano in od hotelov v centru mesta do izbranega terminala ne boste rabili več kot 20 minut elegentnega potovanja. Dunaj je tudi središče kongresnih inovacij, ki jih poosebljajo različna start-up podjetja. Dunaj že leta zmaguje v naši primerjavi, uspešen pa je tudi na drugih lestvicah, kot je vsakoletna ICCA lestvica najboljših destinacij. Model destinacijske organiziranosti, kongresnih subvencij in kongresne statistike pa tudi organizacijska struktura urada dokazujejo, da dobro organizirana in vodena destinacija z jasnim brandingom in sporočilom zlahka ohranja vodilno mesto na naši lestvici. Dunaj zato ostaja najboljša destinacija v naši primerjavi, ki jo mora konkurenca spremljati s spoštovanjem. Bravo Dunaj, tudi v sezoni 2023/2024!

vienna_austria

KATEGORIJA L
Destinacije, ki lahko gostijo do 2.000 kongresnih udeležencev / 31 ocenjenih destinacij

Zmagovalec: LJUBLJANA, Slovenija s končno oceno 4.50

Ljubljana je mesto, ki po mnenju naše žirije navdihuje in s katerim lahko vzpostaviš pristno prijateljstvo. Ključna prednost Ljubljane je prav gotovo njena doživljajska pestrost, ki temelji na pokrajinski raznolikosti, ohranjenosti in dostopnosti narave. Ljubljana je tesno povezna z naravo in slikovitim podeželjem v okolici. Kadarkoli lahko delčke Slovenije srečaš sredi mesta, ali pa si po dogodku privoščiš raziskovanje. Vse je na dosegu roke. Zato Ljubljana omogoča organizacijo dogodkov, odgovornih do narave in družbe v okolju. Po mnenju žirije ima Ljubljana vse, kar imajo velike kongresne destinacije, zapakirano v izjemno privlačen in profesionalen paket. K uspehu veliko prispeva tudi profesionalnost Kongresnega urada Ljubljana, ki deluje znotraj Turizma Ljubljana in ima jasno vizijo in strategijo delovanja. Žirija je v zaključni oceni poudarila še, da je Ljubljana prototip sodobnih kongresnih mest, saj ponuja zeleno, zdravo, varno in nestresno okolje za organizatorje dogodkov.

intercontinental_ljubljana

Zmagovalec: TALLINN, Estonija s končno oceno 4.50

Naša žirija je razloge, zakaj je Tallinn vodilna destinacija zapisala, zelo slikovito. Armani je nekoč izjavil, da je eleganca trenutek, ko si sestavil tisto, kar je potrebno. To je nekakšna definicija brezčasne elegance in minimalizma, ki jo v tem trenutku po našem mnenju predstavlja Tallinn. Če k temu dodamo še izjemne profesionalce s twistom start-up kulture, dobimo izjemno destinacijo za dogodke. To so profesionalci, ki vedno držijo svojo obljubo in delajo, kar govorijo. Vsaj po našem mnenju je to razlog, zakaj Tallinn tako izstopa v konkurenci t.i. »second tier« destinacij. Veliko se dogaja na vseh področih od novih hotelov do posebnih prizorišč in destinacijskega managementa. Estonia CVB in Tallinn CVB delujeta usklajeno in sta vzor številnim kongresnim uradom. Mesto je srce baltske kongresne revolucije tudi zaradi številnih investicij v hotele in posebna prizorišča. Kongresna destinacija Tallinn premore ponudbo, ki nekajkratko presegajo velikost mesta. Če si svoj dogodek predstavljate v Armani slogu, potem je Tallinn vrhunska izbira.

tallinn_estonia

KATEGORIJA M
Destinacije, ki lahko gostijo do 1.200 kongresnih udeležencev / 29 ocenjenih destinacij

Zmagovalec: DUBROVNIK, Hrvaška s končno oceno 4.35

Dubrovnik je poleg Benetk z naskokom najbolj obiskana in ikonična turistična destinacija na Jadranu. Ko pa mesto zapustijo številni turisti, ga zasedejo gostje kongresov, konferenc in eventov. Prav ta ciljna skupina ceni izjemno mešanico narave in zgodovine, pa tudi vedno boljšo letalsko dostopnost in izjemno kakovostne hotele. Dejstvo je, da Dubrovnik intenzivno spreminja svoj obraz v smeri bolj odgovornega turizma. Po mnenju župana Dubrovnika Mata Frankovića je manj lahko več. V ta kontekst pa najbolj sodi prav industrija srečanj. Takšni filozofiji vedno bolj sledi tudi incentive ponudba, kjer najdemo vedno več programov, ki so odgovorni do okolja, družbe in udeležencev. Dubrovnik je zastavanoša jadranske industrije srečanj tudi po zaslugi stalnih investicij v turistično in prometno infrastrukturo. Zato je naša žirija ocenila, da Dubrovniku konkurenca že diha za ovratnik za leto 2023/2024, saj je to mesto, kjer lahko gostite najbolj zahtevne dogodke v regiji.

dubrovnik_croatia

KATEGORIJA S
Destinacije, ki lahko gostijo do 600 kongresnih udeležencev / 30 ocenjenih destinacij

Zmagovalec: GORIŠKA BRDA, Slovenija s končno oceno 4.09

Goriška Brda so strastna, energična in polna primarne življenjskosti. Če si želite stika z zemljo in naravo, boste temu najbližje prav v opojnih Brdih. Brda so butična incentive destinacija, ki ji v Sloveniji ni para, ki ponuja pristno doživetje za manjše skupine. Najprej so čare Goriških Brd odkrili ljubitelji vin in kulinarike, sledili so filmarji, na koncu pa smo prišli še organizatorji dogodkov. Če so bile pred leti problem kongresne kapacitete, temu danes ni več tako. Če je kakšna destinacija najbližje večjim letalskim hubom, so to prav Goriška Brda. Kot se spodobi, pa so Brda tudi vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma, saj poosebljajo trajnostno destinacijo. Goriška Brda so po mnenju naših ocenjevalcev prototip vrhunske butične incentive destinacije. Tudi po zaslugi izjemnih Bricev, ki jim veliko pomeni spontanost, intuicija in pozitivna energija. Naravna kulturna dediščina in enogastronomska ponudba so temelj ponudbe.

goriska_brda

NAJBOLJŠI V NOVI EVROPI
Najboljše destinacije v Novi Evropi

Zmagovalec: PRAGA, Češka s končno oceno 4.64

Če iščete najboljši kongresni urad, ki deluje po principu javno-zasebnega partnerstva potem, je Praga šampion. Majhna ekipa, ki je leta 2008 začela transformacijo mesta danes šteje, osem vrhunskih profesionalcev. Spet se težko izognemo primerjavi s Škodo, na katero so Čehi tako zelo ponosni. To je danes izjemno ugodna avtomobilska znamka, ki jo konkurenca spremlja s spoštovanjem. Nekaj podobnega se dogaja tudi na področju industrije srečanj. Ne smemo spregledati dejstva, da je Praga tudi med desetimi najboljšimi destinacijami v XL kategoriji. Razlogov za takšen uspeh je veliko, predvsem pa je to rezultat obsežne in raznolike ponudbe, izjemnih kreativnih agencij in dobrega imidža. Če pogledamo položaj Prage na regionalni ravni, ima Praga vsekakor vse pogoje, da še dolgo ostane ena najbolj priljubljenih kongresnih destinacij.

prague_hotels

PREGLED NAJBOLJŠIH HOTELOV IN CENTROV V REGIJI 2023/2024

KONGRESNA ZVEZDA – MEETINGS STAR je sistem ocenjevanja kakovosti, ki daje enostaven in jasen odgovor o storitvah posameznih ponudnikov, saj temelji na oceni Skritega kongresnega gosta.

V vsaki kategoriji so posamezni hoteli razdeljeni v tri pod-kategorije glede na doseženo število točk ocenjevanja skritega kongresnega gosta:

3 ZVEZDICE⭐⭐⭐ – končna ocena od 4.81 do 5.00
2 ZVEZDICI⭐⭐ – končna ocena od 4.61 do 4.80
1 ZVEZDICA⭐ – končna ocena od 4.41 do 4.60

NAJBOLJŠI HOTELI IN KONGRESNI CENTRI v letu 2023-2024 so po oceni skritih kongresnih gostov:

Kategorija A – MESTNI KONGRESNI HOTELI

Zmagovalec: W BUDAPEST, Budimpešta, Madžarska / Končna ocena: 4.99

Ta hotel je pri naših ocenjevalcih sprožil preprost povzetek »drugačen in predober.« Drugačen po zares inovativni in pedantni prenovi, ki cilja točno na ciljno skupino hotela W. Ohranjeni detajli, dih jemajoča stopnišča, originalen teraco, okna obnovljna, kot da so iz leta 1886, štukature, oboki in poslikave, detajli, ki se jih ne naveličaš in jih lahko raziskuješ dneve in dneve. Hotel je izjemno lepo prenovljen.Predober pa je tako v smislu ponudbe kot storitve, ki na malce bolj sodoben in mladosten način oživlja idejo Grand hotelov, kot jih poznamo iz pretklosti. Zato je ta hotel po našem mnenju znanilec nove hotelske dobe, ere v kateri bodo hoteli ponovno postali center ali celo epicenter družabnega življenja, kar W hotelu odlično uspeva v podaljšku lobija na ulico Andrassy. Čeprav se radikalne barvne kombinacije zdijo bombastične, je vsega ravno prav. Razen morda cene, ki je kar lepo zasoljena in se bo sčasoma zagotovo prilagodila trgu. Na vrhu hotelske piramide v Budimpešti je zelo vroče in dinamično. Trenutno pa je zmagovalec prav glamurozni novinec. Palec gor!

best_city_hotels

Kategorija B – RESORT KONGRESNI HOTELI

Zmagovalec: GRAND HOTEL BRIONI, Pula, Hrvaška / Končna ocena: 4.99

To je hotel, ki dokazuje, da arhitekturni slog modernizma zlahka preživi preizkus časa. Prenova je bila hkrati radikalna in dovolj senzibilna, da so prvotno ekstremno funkcionalno arhitekturno zasnovo dvignili na višji nivo. Čisto nič drugačni niso sodobni arhitekturni koncepti, ki v zadnjih letih navdušujejo kritike s konceptom manj je več. Predvsem pa se nam zdi, da s tem hotelom celotna destinacija dobiva svoj petzvezdični dragulj, ki bo imel še veliko sledilcev. V svojem bistvu in srcu gre za odličen, v mnogočem vrhunski hotel, ki v tem delu Istre postavlja nove standarde. Verjamemo, da bodo navdušeni tudi vaši udeleženci. Nenazadnje pa gre za hotel, ki ima več kot petdeset let izkušenj z gostiteljstvom influencerjev in drugih VIP gostov. Iskreno verjamemo, da je ta hotel gamechanger, zaradi katerega bodo izjemno ponudbo Pule spoznali tudi organizatorji dogodkov, ki iščejo alternative bližnjemu Rovinju, Opatiji in Portorožu. Tudi po zaslugi osebja, ki je od prvega do zadnjega vrhunsko in super profesionalno, si ta hotel zasluži naziv najboljšega resort hotela za leto 2023/2024.

best_hotels

Kategorija C – SPA MEETING HOTELI 

Zmagovalec: AQUAHOUSE HOTEL & SPA, Varna, Bolgarija / Končna ocena: 4.91

Aquahouse je lep in eleganten hotel, arhitekti so se res potrudili in ustvarili brezčasno arhitekturo. Takšna pa je tudi minimalistična notranjost, ki odlikuje sodobne, lahko bi celo rekli dizajnerske hotele. Vse skupaj deluje impresivno in izjemno prijetno, ter hkrati uporabno in dobro zamišljeno. Ob bok se postavlja najboljšim hotelom v naši primerjavi, izrazito izstopa pa po zdraviliški ponudbi, kjer je hotel v samem vrhu. S svojo konferenčno ponudbo nagovarja vse oblike dogodkov, zaradi ponudbe pa se nam zdi posebej primeren za incentive dogodke. Težko mu kaj očitamo tudi glede cene. Ta je glede na Ultra All Inclusive ponudbo pravzaprav izjemno ugodna, čeprav je v Bolgariji med višjimi. Tudi to lepo zaokroži cel paket. Če iščete vrhunsko kakovost za razumno ceno, potem je to hotel, ki je idealen za vaš naslednji dogodek. To je hotel, ki je pomembno dopolnil izbiro na trgu in je po svoji zasnovi pravi game changer, zaradi česar si je prislužil vse tri zvezdice Kongresne zvezde.

Kategorija D – BUTIČNI KONGRESNI HOTELI

Zmagovalec: VILA PLANINKA, Jezersko, Slovenija / Končna ocena: 4.98

Investitor si je zadal cilj, da bo v praksi definiral, kaj pomeni butični, petzvezdični in trajnostni hotel. Peto leto po odprtju je hotel v vrhunski kondiciji in je tudi v nizki sezoni dobro zaseden. Vila Planinka pa zelo dobro ponazaraja, kako popularen postaja segment butičnih kongresnih hotelov. Trajnostno formulo danes cenijo izvirno zgodbo, intimnost in diskretnost hotela. Hotel je idealen za pomembne strateške sestanke, pa tudi timbildinge in srečanja influencerjev. Je idealen incentive hotel, ki ga lahko v celoti privatizirate. Razlogov za zadovoljstvo je veliko, naše ocenjevalce pa je prepričal z učinkovitostjo hotelske storitve, kakovostjo zasnove in prepričljivo ekipo – družino hotela. K skupnemu zadovoljstu prispeva tudi vrhunska restavracija, ki je že tretje leto zapored osvojila laskavi naziv “Priporoča Michelin” in je uvrščena v Michelinov vodnik za leto 2023. Ne preseneča nas, da je hotel hitro postal vzorčen primer butičnega trajnostno naravnega hotela, ki bo upamo dobil veliko sledilcev v Sloveniji in širše.

Kategorija E – KONGRESNI CENTRI

Zmagovalec: HUNGEXPO, Budimpešta, Madžarska / Končna ocena: 4.97

Hungexpo je več kot le klasičen kongresni center. Je tudi največje madžarsko sejmišče in srce transformacije celotne industrije srečanj v Budimpešti. Hungexpo je eno redkih prizorišč, ki so šli v poplavi blagih prenov in renovacij do konca. Na trg so postavili povsem nov kongresni center in ga umestili ob bok največjim regijskim konkurentom. In dodali še najvišji nivo opreme in storitev, ki vsebuje skoraj vse potrebno za organizacijo vrhunskih dogodkov. Če k temu dodamo še vrhunsko funkcionalno zasnovo, se zdi da je pred nami eden izmed najbolj uravnoteženih in tudi cenovno sprejemljivih kongresnih centrov. Hungexpo je lestvico postavil visoko, tudi zato, ker nimajo problemov z zaščiteno arhitekturno dediščino, imajo na razpolago veliko prostora in ker sejmišče upravlja vrhunsko podjetje GL Event. To pa razume trg in naročnike po vsem svetu. Novi Hungexpo je preprosto izjemen in predstavlja Zeitgeist industrije po koronakrizi, po katerem bi se lahko zgledovali tudi drugi razvijalci kapacitet v regiji.

best_hotels

Kategorija F – NAJBOLJ KREATIVNO PRIZORIŠČE

Zmagovalec: ONOMA HOTEL, Solun, Grčija / Končna ocena: 4.88

Kaj je hotel prihodnosti, kako zadovoljiti nove instagramabilne generacije hotelskih gostov. Kako daleč se da pripeljati personalizacijo hotela in kje začeti hotelsko revolucijo. Bistvo hotela se skriva v notranjosti. Ta je eklektična mešanica dnevne sobe, prostora za party, odbitega bara, restavracije in igrišča za košarko. Sobo vam lahko z dodatki spremenijo v gaming room, photo laboratorij, okuševalnico vin, rockerski brlog ali sladki kotiček. Navdihujoče! Hotel Onoma ni več novost na hotelskem trgu Thessaloniki, še vedno pa prinaša nasmešek na obraz s svežim konceptom, dobro izvedbo in kakovostjo. Eden najbolj presenetljivih regijskih hotelov, noro odbit, vključujoč, zabaven, hkrati pa prostoren, udoben in prijeten, zato si zasluži naslov najbolj kreativnega hotela leta 2023.

onoma_hotel

Kategorija G – NAJBOLJ TRAJNOSTNO PRIZORIŠČE

Zmagovalec: SUNROSE 7, Bohinjska Bistrica, Slovenija / Končna ocena: 4.95

Sunrose 7 je bil prvi znanilec na poti Bohinja v smeri avtentičnega trajnosnega turizma z visoko dodano vrednostjjo in avtentičnosti. Sunrose 7 je postal ponosni prejemnik nove mednarodne nagrade Climahost in znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka. Climahost je evropski izbor najboljših trajnostnih praks na področju namestitev v alpskem prostoru, ki ga podeljuje mednarodna strokovna žirija. To pa je le del certifikatov, saj je hotel že ob rekonstrukciji leta 202 prejel certifikat Travelife Gold in Green Key. Bistvo pa se skriva v iskreni zavezi in dejanjih lastnikov, ki se niso ustavili zgolj pri certifikatih, temveč nagovarjajo čisto vse SDG cilje od področij energije, porabe vode, regulacije odpadkov, vpetosti hotela v lokalno okolje, sodelovanja z lokalnimi ponudniki hrane pa vse do osveščanja gostov o trajnostnih rešitvah in pobudah za dobrobit družbe. To je preprosto hotel, ki mu je mar za prihodnost in si je zato zaslužil naše priznanje, tri Zelene zvezdice za leto 2023/2024.

sunrose_bohinj

PREGLED NAJBOLJŠIH SLOVENSKIH HOTELOV IN KONGRESNIH CENTROV

Kategorija A – MESTNI KONGRESNI HOTELI

Zmagovalec: INTERCONTINENTAL LJUBLJANA, Ljubljana / Končna ocena: 4.92

Hotel Intercontinetal je bil na začetku znanilec sprememb na ljubljanski hotelski sceni. Po sedmih letih pa je postal vodilni mestni kongresni hotel v Sloveniji. Zato so vsaj trije razlogi. Prvi je izjemno osebje, ki je srce vsakega vrhunskega hotela. Drugi je izjemna kulinarična ponudba, ki je obarvana izrazito lokalno. Na tem področju ne popuščajo. Tretji razlog pa so iskrena trajnostna prizadevanja s katerimi kažejo pot in dokazujejo, da lahko tudi mestni hoteli ravnajo odgovorno do okolja, gostov, skupnosti in zaposlenih. Smetana na torti pa so tudi izjemni poslovni rezultati in pametno izkoriščanje sinergij znotraj destinacije in v okviru hotelov Intercontinental. Hotel pa se tudi lepo stara in spominja na vrhunske viskije. Zato si po mnenju naših ocenjevalcev zasluži naziv najboljšega slovenskega mestnega kongresnega hotela.

intercontinental_ljubljana

Kategorija B – RESORT KONGRESNI HOTELI

Zmagovalec: KEMPINSKI PALACE, Portorož / Končna ocena: 4.91

Že lansko leto smo zapisali, da je razlogov, zakaj je hotel Kempinski vodilni slovenski kongresni hotel več. Prvič, upravlja ga ugledna hotelska veriga Kempinski. Drugič, zasnova hotela je učbeniški primer impresivne secesijske hotelske arhitekture s preloma 20. stoletja, ki je postala del arhitekturne znamke Portoroža. Tretjič, organizacijo dogodkov v tem hotelu vedno spremljajo visoka pričakovanja. Vsaj na področju hotelske storitve jih zlahka uresničijo. Ekipa je vrhunska, dobro uigrana in v skladu s slovesom hotelske verige Kempinski. Ob letošnjem preverjanu z veseljem ugotavljamo, da je hotel v svoji kategoriji ohranil kakovost in je na slovenski obali res dobra izbira. Zato ponovno lahko zapišemo: Kempinski Palace je vrhunski hotel s petimi zvezdicami, ki se še vedno in upravičeno ponosno ponaša z nazivom najboljšega resort hotela v Sloveniji.

empinski_palace_portoroz

Kategorija C – SPA MEETING HOTELI

Zmagovalec: WELLNESS HOTEL SOTELIA, Podčetrtek / Končna ocena: 4.84

Hotel Sotelia je med wellnes gosti že dolgo sinonim kakovosti in je za zasnovo prejel številne nagrade. Hotel nikoli ni skrival ambicije, da v dogodke vnese pristno wellness izkušnjo, kakršne drugi tekmeci še ne poznajo. Poleg tega ima izrazita in inovativna arhitekturna zasnova številne občudovalce, drobni detajli pa še vedno pritegnejo pogled estetov. V vseh pogledih je to zelo dober hotel s konferenčnimi zmogljivostmi za manjše dogodke. Skupaj z bogato turistično in športno ponudbo Podčetrtka pa je idealen tudi za izvajanje različnih motivacijskih in drugih incentive programov. Hotel dokazuje, da vrhunska arhitektura ne gre nikoli iz mode. Če pa je začinjena še z vrhunsko hotelsko storitvijo je to formula za uspešne dogodke. V paketu s hotelom boste dobili celo destinacijo, ki je polna pozitivnih presenečenj, pogosto spregledana in po mnenju ocenjevalcev na pravi poti od besed k dejanjem na področju trajnosti.

Kategorija D – BUTIČNI KONGRESNI HOTELI

Zmagovalec: VILA PLANINKA, Jezersko / Končna ocena: 4.98

Ko iščemo pot v smeri bolj odgovorne industrije srečanj, je ključna trajnostna transformacija hotelskega sektorja. Kako to narediti v praksi, pa nam najbolj neposredno pokaže Vila Planinka. To je šolski primer nove generacije butičnih hotelov, ki bi morali postati vzor tudi za velike hotele. Vila Planinka dokazuje, da je manj več, da se da turizem razvijati v sožitju in ravnovesju z naravnim okoljem in prebivalci Jezerskega. Kraja, ki je del iniciative Gorniših vasi v Alpah, ki jih povezuje slogan »Manj in zato bolje«. Ta slogan pa na najbolj preprost način opisuje bistvo Vile Planinka. Vila Planinka je pionirski projekt, ki ničesar na žrtvuje na račun kakovosti in jo hkrati na novo definira. Zato si po mnenju skritih gostov zasluži naziv najboljšega butičnega kongresnega hotela za leto 2023/2024.

vila_planinka

Kategorija E – KONGRESNI CENTRI

Zmagovalec: KONGRESNI CENTER BRDO, Brdo pri Kranju / Končna ocena: 4.97

Po zaslugi slovenskega predsedovanja Evropski uniji leta 2007 je nastal vrhunski objekt, ki sta ga zasnovala arhitekta Bevk in Perovič. Stavba je umeščena v izjemno naravno kuliso, v spomeniško zaščiten park. Notranjost tudi po 17 letih deluje sveže, toplo in kot prostor odprte komunikacije. Celoten objekt in dvorane imajo vizualen stik z naravo. Posebej izpostavljamo osrednjo kongresno dvorano, z dvojno višino, ki je idealna tudi za bolj zahtevne projekte. Kongresni center je zasnovan tako dobro, da služi kot šolski primer vrhunskega kongresnega centra, po katerem se lahko zgledujejo številni investitorji. Predvsem pa je s spremljevalno incentive ponudbo prvi med kongresnimi centri v Sloveniji. Deluje namreč skorajda kot posebno prizorišče, ki s svojo karizmo dvigne pomen vsakega dogodka.

brdo_congress_centre

Skupaj je bilo za sezono 2023/2024 podeljenih 279 certifikatov. Od začetka ocenjenjevanja je bilo ocenjenih že 573 hotelov in 44 kongresnih centrov. Od vseh ocenjenih hotelov, jih je s certifikatom nagrajenih 45 odstotkov.

Gorazd Čad je ob tem poudaril: “Metoda skritega gosta zagotavlja, da hotele in kongresne centre ocenjujemo objektivno. Ves čas se držimo jasnega izhodišča, organizatorjem dogodkov moramo ponuditi informacije, ki jih temeljito preverimo na terenu, na osnovi jasno izdelanih kriterijev in obiska skritega kongresnega gosta. Tudi zaradi tega je Meetings Star postal referenčna točka in nekakšen Michelin industrije srečanj. Osebno verjamem, da z našim projektom spodbujamo napredek celotne industrije.”

KONGRESNI VPLIVNEŽI 2023/2024

Dvostopenjski izbor kongresnih vplivnežev poteka že deseto leto in se vsako leto zaključi s spletnim glasovanjem. Pomemben podatek je tudi razmerje med ženskami in moškimi, ki je letos zelo izenačeno. Med 279 kandidati je 48,15 % ženskih in 51,85 % moških nominirancev.

Izbor si je pridobil zaupanje mednarodne javnosti zaradi vnaprejšnjega preverjanja kandidatov skozi mrežo partnerjev revije Kongres. Na lestvico so uvrščeni le posamezniki, ki izpolnjujejo stroge kriterije. Poleg tega so vplivneži razdeljeni v različne in medsebojno primerljive kategorije. Tudi zato je projekt postal resna in cenjena profesionalna platforma.

Kandidati so ocenjeni po jasnih kriterijih na lestvici od 1 do 5:

1. KREDIBILNOST: Zaupanje in kredibilnost sta najmočnejši valuti na področju organizacije dogodkov. Kandidata prepoznavamo kot zelo kredibilnega na področju organizacije dogodkov.

2. KREATIVNOST: Kandidat je pri svojem delu pokazal kreativnost in agilnost in je zlasti v obodbju koronakrize v praksi izvedel inovativne projekte.

3. REZULTATI: Kandidat je dosegel finančne ali druge multiplikativne rezultate, ki so bili nadpovprečni v primerjavi z regijskim povprečjem.

4. ZAPUŠČINA: Kandidat je pustil trajno sled z delovanjem v skupno dobro regijske industrije srečanj. Tudi v koronskih časih si je prizadeval za izhod iz krize in dobro celotne industrije.

KONGRESNI VPLIVNEŽ LETA 2023

Aneta KSIAZEK
Kongresni urad Poljske
Končna ocena: 4.80

Aneta je prevzela vodenje Poland Convention Bureau-ja decembra 2022, ko je urad praznoval svojo 20. letnico. Urad deluje v okviru Poljske turistične organizacije. Aneta je na tem področju delovala že med leti 2008 in 2018 na poziciji Conference Specialists, med leti 2019 in 2021 pa je prvič prevzela vodenje Kongresnega urada Poljske. Pridobila si je številne izkušnje, med drugim je delovala tudi na predstavništvu Poljske turistične organizacije v Bruslju. Po njenem prevzemu urada pa se je začela prava revolucija. V izjemno kratkem času je Poljska postala vroča tema na mednarodnem parketu. Inovativno poljsko kampanjo »Poland. More Than You Expected« je bilo težko spregledati. V zelo kratkem času je s svojo ekipo popolnoma repozicionirala Poljsko kot kongresno destinacijo. Aneta je intenzivno vključena tudi v delovanje The Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe. Pri njenem delu želimo izpostaviti njeno celostno in uravnoteženo delovanje, ki je vedno povezovalno. To so prepoznali tudi vsi, ki so jo najbolj številčno podprli pri izboru dreamcatcherjev za leto 2024.

poland
Photo Credit: Polish Tourism Organisation

VSI KONGRESNI VPLIVNEŽI

1. DESTINACIJSKI VPLIVNEŽI (DMO, CVB)
Zmagovalec: Aneta KSIAZEK, Kongresni urad Poljske, Končna ocena: 4.80

2. VPLIVNEŽI IZ KONGRESNIH AGENCIJ (DMC, PCO)
Zmagovalec: Andrew HULEWICZ, Mazurkas Travel, Končna ocena: 4.72

3. VPLIVNEŽI IZ HOTELOV IN KONGRESNIH CENTROV (HOTELS AND VENUES)
Zmagovalec: Aleksander CICMIL, Fruške Terme, Končna ocena: 4.75

4. CATERING VPLIVNEŽI
Zmagovalec: Falko SIECKE, Terra Catering, Končna ocena: 4.76

5. TEHNOLOŠKI VPLIVNEŽI (TECHNOLOGY, MULTIMEDIA, ONLINE PLATFORMS)
Zmagovalec: Janos FAZAKAS, Visual Europe Group, Končna ocena: 4.77

6. VPLIVNEŽI INOVATORJI (MARKETING, MICE SERVICES)
Zmagovalec: Stefan HRIC, Odpadnesh, Končna ocena: 4.71

7. VPLIVNEŽI IZ KREATIVNIH EVENT AGENCIJ
Zmagovalec: Anja GARBAJS, PM Mediji, Končna ocena: 4.76

8. TRAJNOSTNI VPLIVNEŽI
Zmagovalka: Gaja BRECELJ, Umanotera, Končna ocena: 4.73

Organizatorji so na dogodku poudarili še, da so Kongresne zvezde priznanje za trdo delo, ustvarjalnost in inovativnost. Vsem izrekamo iskrene čestitke!

POSEBNE NAGRADE CONVENTE

CONVENTA AMBASSADOR

Teodora Jilkova, Kongresni urad Bulgarije

Teodora Jilkova je s Convento povezana že od samih začetkov. Tedi, kot jo kličejo prijatelji, je ena najvidnejših osebnosti regijske industrije srečanj, ki se je odločila, da Bolgarija potrebuje kakovosten kongresni urad in promocijo. Njena dejavnost sega na različna področja, osrednja pa so prav dogodki. Prav na tem področju je njeno delo neprecenljivo. Najbolj zaradi izjemno pozitivne energije in srčnosti, ki jo vedno spremlja tudi profesionalnost in strokovnost. Pa tudi neizmerna ljubezen do svoje domovine Bolgarije, zaradi katere danes organizatorji dobro poznamo ne samo Sofijo, temveč tudi Varno, Burgas, Plovdiv, Velingrad in celotno Bolgarijo. V zadnjih letih se veliko ukvarja z industrijskimi grozdi. Po njenih besedah je prav naša industrija organizirana po modelu industrijskih grozdov. Takšno neformalno obliko povezovanja med podjetji in drugimi organizacijami, smo s Teodoro razvili tudi na področju JV Evrope in v povezavi z različnimi projekti. Brez Teodore in njene ljubezni do Convente zanesljivo ne bi vzpostavili tako pristnih odnosov z Bolgarijo kot jih imamo danes. Zato ji organizatorji podelujujemo priznanje Conventa Ambassador za leto 2024.

teodora_jilkova

CONVENTA PRIZNANJE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Tatjana Radovič, ex Ljubljana Turizem / Kongresni urad Ljubljana

Tatjana Radovič je ena najvidnejših osebnosti na področju slovenske in in evropske industrije srečanj že dolgo časa. Njena izjemna pot sega na vsa področja naše industrije, osrednja os pa je destinacijski marketing. Pogosto se je zgodilo, da so kolegi iz tujine enačili Ljubljano s Tatjano. Brez Tatjane ne bi nastal Kongresni urad Ljubljane, kasneje Kongresni urad Slovenije, pa slovenski kongresni standardi, IMEX Challenge Slovenia, številne promocijske kampanje, pa verjetno eden izmed najboljših Bid Bookov v Evropi …. Brez Tatjane prav zagotovo ne bi bilo Convente, kakršna je danes. V vseh njenih fazah je bila zraven kot ključni faktor povezovanja in nesebična članica širše ekipe Conventa. V projekt ni zgubila zaupanja niti v za Convento težkih časih. Kolegi najbolj cenimo njeno predanost, gotovo tudi svojevrsten entuziazem. Njeno pozorno svetovljansko oko je krivo za marsikatere inovacije na dogodku. Tatjana je Ljubljano in Slovenijo vedno zastopala subtilno in s stilom. Naj našo obrazložitev zaključimo s parafrazo znane obrazložitve imena mesta, ki ga nosi v srcu: »Tatjana je Ljubljena«.

tatjana_radovic

CONVENTA HALL OF FAME

Mojca Gobina Mravlje, Sava Turizem

Če bi morali Mojco Gobina Mravlje opisati v duhu timskih športov, je soigralka, ki je vedno tam, kjer je treba ujeti podano žogo. Podpornica Convente je že od časov, ko je bil dogodek namenjen samo slovenskemu trgu. Mojca je profesionalka od glave do pet in obraz, ki ga vsi organizatorji povezujemo s Portorožom in hoteli Bernardin. Sodelovala je pri kreiranju številnih prodajnih in marketinških kampanj. Najbolj smo si zapomnili Top of the Adriatic, kjer je destinacijo odlično umestila na trg. Vsi, s katerimi Mojca sodeluje, jo opisujejo njajprej kot strokovno in profesionalno, pa tudi karizmatično osebo, ki vedno izpolni vse dane objube. To pa organizatorjem pomeni veliko, če ne največ. Mojca je bila direktno ali posredno mentorica številnim kolegom, ki so danes na različnih pozicijah v industriji srečanj in v turizmu. To pa je neprecenljivo in ni samo po sebi umevno. Ker Mojca iskreno verjame in podpira prizadevanja Convente, si po našem mnenju več kot upravičeno zasluži priznanje Conventa Hall of Fame.

mojca_gobina

STATISTIČNI PODATKI ZA LETO 2023/2024

75Ocenjevalnih kriterijev za destinacije (Meeting Experience Index)
654Ocenjevalnih kriterijev za hotele in prizorišča (Hidden Congress Guest)
125Ocenjenih destinacij iz 33 držav
39Ocenjenih destinacij v kategoriji XL, ki lahko gostijo več kot 2.000 udeležencev
31Ocenjenih destinacij v kategoriji L, ki lahko gostijo do 2.000 udeležencev
29Ocenjenih destinacij v kategoriji M, ki lahko gostijo do 1.200 udeležencev
30Ocenjenih destinacij v kategoriji S, ki lahko gostijo do 600 udeležencev
279Certificiranih hotelov in kongresnih centrov iz 20 držav
103Certificiranih hotelov v kategoriji A – Mestni kongresni hoteli
63Certificiranih hotelov v kategoriji B – Resort kongresni hoteli
31Certificiranih hotelov v kategoriji C – Spa kongresni hoteli
49Certificiranih hotelov v kategoriji D – Butični kongresni hoteli
33Certificiranih centrov v kategoriji E – Kongresni centri
248Nominiranih vplivnežev iz 23 držav

NOVOST V LETU 2024

SPLETNI KATALOG KONGRESNIH ZVEZD
Organizatorji bodo do konca aprila 2024 izdali ekskluziven spletni katalog, v katerem boste lahko spoznali vse prejemnike Kongresnih zvezd, prebrali intervjuje in razloge, zakaj so vredni zaupanja. Za več informacij spremljajte spletno stran: www.meetings-star.eu.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.