kongres_interviews

Catering podjetja igrajo vse večjo vlogo pri organizaciji okolju prijaznih dogodkov, odgovornih do udeležencev. Vse več catering podjetij se odloča za lokalno pridelane sestavine, poleg tega pa zagovarjajo sledljivost in koncept “z njive na krožnik”. Na mednarodni poslovni borzi Conventa, vsa catering podjetja pomagajo organizatorjem znižati ogljični odtis dogodka in zagotoviti uravnoteženo ter zdravo prehrano za udeležence. Pogovarjali smo se z Jernejo Kamnikar, direktorico podjetja Vivo Catering, ki je partner Convente že od njenega začetka.

Vivo Catering ima več kot dve desetletji bogatih izkušenj v zagotavljaju cateringa. Podjetje je sodelovalo na nekaterih najpomembnejših dogodkih v državi, nenazadnje so slovensko kulinariko predstavljali na Expu v Dubaju, kjer so lahko mednarodni gostje spoznavali slovenske kulinarične specialitete. Njihova ponudba temelji na zagotavljanju svežih, lokalnih, sezonskih in zdravih jedeh.

Q1: Na Conventi sodelujete že od samega začetka. Letos ste udeležence navdušili že prvi večer, na uvodnem sprejemu v Centru Rog. Kako vidite Convento od začetkov do danes?

Convento vidim kot projekt, ki povezuje industrijo srečanj s smernicami razvoja in svetovnimi trendi. Conventa je dala Sloveniji širino na zemljevidu kongresnih dogodkov.

Q2: Vivo catering je bilo eno prvih slovenskih profesionalnih catering podjetij. Kateri so glavni mejniki v teh letih in na katere dosežke ste najbolj ponosni?

Že od samega začetka nas mejniki zaznamujejo. Na področju kongresov je bil svetovni čebelarski kongres Apimondia zagotovo največji tovrstni dogodek v Sloveniji vse do danes. Vivovci smo s svojim znanjem, pogumom in malo sreče na tako številčnem in zahtevnem kongresu, kot je bila Apimondia, pokazali da smo iz pravega testa.

Na področju kongresne industrije je Vivov mejnik začetek sodelovanja z organizatorjem kongresov Kenes Group, ki nas je prepoznal in izbral že na svojem prvem kongresu v Sloveniji. Njihovi partnerji smo ostali vse do danes.

Tudi mnogi drugi dogodki so bili naši mejniki, seveda pa je Vivova krona in kraljica vseh dogodkov pogostitev in izbor iz Buckinghamske palače ob obisku angleške kraljice Elizabete II.

Q3: Kakšne trende opažate v zadnjih letih? Kakšno hrano si želijo naročniki in udeleženci?

Hrana postaja del doživetja, del zgodbe posameznega dogodka. Naročniki so vedno bolj pozorni na sledljivost in izvor živil, samo pripravo in lokalno pridelavo, kjer vidimo tudi potencial v nadaljnjem razvoju.

vivo_catering
Photo: Vivo Catering

“V Vivu že dobro desetletje dajemo poudarek trajnostni pripravi hrane in dostopnosti živil ter zmanjšanju ogljičnega odtisa.”

Q4: Poleg kvalitete hrane, je seveda pomembno, kako je hrana postrežena. V zadnjih letih se zdi, da mora biti vsak sprejem celovita izkušnja, s scensko opremo, dekoracijo.

Da, temu trendu sledimo že daljše obdobje. V ta namen smo v VIVU ustanovili svoj center kreativnih rešitev VIVO D125, kjer je vsak dogodek edinstven, prostor je izjemno gibljiv in nudi nešteto možnosti. VIVO D125 za Bežigradom je postal tudi prepoznavno prizorišče za kongresne večerje s poudarkom na tradiciji, prednovoletnih praznovanjih, porokah,… Kot inovativna hiša z prepoznavno, zaščiteno arhitekturo nudi VIVO D125 za Bežigradom izjemno širok nabor možnosti uporabe in skupaj s tematsko kulinariko se v našem centru ustvarjajo čudovite zgodbe s prepletom kulinarike, tradicije in kulture.

Q5: Organizatorji Convente dajejo velik poudarek trajnostni organizaciji dogodka. Kako lahko kot catering podjetje pomagate pri zmanjševanju ogljičnega odtisa?

V Vivu že dobro desetletje dajemo poudarek trajnostni pripravi hrane in dostopnosti živil ter zmanjšanju ogljičnega odtisa.

S showcookingom oziroma pripravo pred gosti zmanjšujemo število km in transportno pot, kot tudi količino zavržene hrane na dogodku. Ne smemo pozabiti tudi na uporabo obnovljivih virov in uporabo lokalnih dobaviteljev, ki jih večkrat letno preverjamo in skupaj iščemo rešitve.

vivo_catering
Photo: Vivo Catering

“Skupaj s tematsko kulinariko se v našem centru ustvarjajo čudovite zgodbe s prepletom kulinarike, tradicije in kulture.”

Q6: Kako udeleženci dogodkov sprejemajo podnebju bolj prijazen catering, z manj hrane mesnega izvora in več hrane rastlinskega izvora?

Gostje v industriji srečanj so svetovljani in so s podnebno bolj prijaznim cateringom ozaveščeni. To razumejo, kar nam je v veliko veselje in zadovoljstvo.

Q7: Kakšna so vaša poslovna pričakovanja za letošnje leto?

Pričakovanja so zelo pozitivna, razvojno naravnana in v enakem ali večjem obsegu kot je leto za nami. Ne sledimo le številčnejšim in obsežnejšim dogodkom, ampak spremljamo tudi dvig kakovosti in prepoznavanju kvalitete.

Q8: Katera je vaša najljubša jed, ki ne sme manjkati na nobenem sprejemu?

Vivova pogača s solnim cvetom Piranskih solin s pridihom Bele Krajine😊.

“spremljamo tudi dvig kakovosti in prepoznavanje kvalitete.”

Q9: Vemo, da imate izvrsten ekipo kuharjev. Pa vseeno – tudi sami uživate v pripravi hrane?

Seveda, to je bistvo, saj že naš slogan izraža strast do kulinarike: KUHAMO S SRCEM IN STREŽEMO Z DUŠO.

Izvedite več o Vivo Cateringu tukaj

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.