kongres_interviews
Photo Credit: Primož Korošec

Pogovarjali smo se z Evo Celec, direktorico slovenskega predstavništva Visual Europe, ki je govorila o pomembnosti digitalizacije in metodologijah, ki bi jih morali organizatorji dogodkov uporabiti, da ustvarijo nepozabne dogodke. Povedala je še zakaj so dogodki večinoma netrajnostni in kako lahko to spremenimo.

Skupina Visual Europe je največje srednjeevropsko visokotehnološko podjetje za AV tehnologijo in produkcijo dogodkov, ki stoji za tehnično izvebo legendarnih glasbenih festivalov Sziget in Balaton Sound ter velikih športnih dogodkov, kot je bilo Evropsko prvenstvo v rokometu EHF 2022 in Svetovno prvenstvo v plavanju FINA 2022. V Sloveniji je zadnjih pet let poznano kot strateški partner poslovne borze Conventa. V lanskem letu je podjetje, v sklopu širitve podjetja na trge Češke, Poljske in Slovenije, svoj sedež odprlo tudi v Ljubljani.

Q1: Katera tema v industriji srečanj se vam zdi danes posebej pomembna in kako jo nagovarjate kot skupina Visual Europe Group.

Digitalizacija je zagotovo ena pomembnejših tem in s tem agilnost podjetja Visual Europe v dogodkovni industriji, da uspešno sledimo vsem spremembam, ki se odvijajo v izjemno hitro spreminjajočem se tehnološkem in ekonomskem okolju. Ob tem je ključno tudi razumevanje spreminjajočih se navad občinstva in sodelovanje. Trudimo se podpirati in nekatere izbrane dogodke povezane z industrijo srečanj, tudi partnersko sponzoriramo, kar zagotovo pomaga pri razvoju same industrije.

 Q2: Kakšen pristop je značilen za delo skupine Visual Europe Group, po kom ste se zgledovali sami pri vstopu na slovenski trg?

Pri podjetju se trudimo, da vsak dogodek, naj si bo konferenca za 20 obiskovalcev ali koncertna turneja svetovno znanih glasbenikov, ki polnijo največje arene, ne odstopa od popolnosti. Vse mora biti predhodno skrbno načrtovano in brez improvizacije tik pred zdajci. Stremimo, da k projektom pristopamo celostno, če se le da od začetka, da lahko svojim strankam svetujemo že pri sami zasnovi dogodka, lokaciji, izbiri primerne tehnične opreme ter navsezadnje finančni učinkovitosti. Ključno je tudi, da imamo izvrstno ekipo, saj za vsakim brezhibnim dogodkom stoji zavzeta in strokovna ekipa.

Slovenski trg je zaradi svoje kompleksnosti zelo agilen in učinkovit tudi v mednarodnem merilu trgov, a ko gre za dobavitelje tehnične opreme so ti prilagojeni manjšemu domačemu trgu. Na slovenski trg tako vstopamo kot nov dobavitelj tehnične opreme in storitev na mednarodni ravni in s tem vnašamo premium kategorijo, ki prej ni bila dostopna. Zmagovalna kombinacija za slovenski trg in nas.

Q3: V času krize radi vlečemo primerjave s preteklostjo. Kaj smo se iz preteklosti naučili, da bi bila naša industrija v prihodnosti boljša in bolj odgovorna do okolja in do udeležencev? 

Naučili smo se, da je konstantno učenje, nadgrajevanje in preseganje samih sebe, brez negativnih vplivov na okolje, izjemnega pomena. Jasno je, da ima družba kot taka še veliko dela, ne le v industriji organizacije dogodkov in srečanj, ampak širše. A vseeno menim, da korakamo v pravo smer in upam, da bo s prihodom mlajših generacij se to korakanje spremenilo v sprint, s tem pa bo trajnost tako pomembna kot je pomembno brezhibno ozvočenje.

eva_celec
Photo Credit: Primož Korošec

Pri podjetju se trudimo, da vsak dogodek, naj si bo konferenca za 20 obiskovalcev ali koncertna turneja svetovno znanih glasbenikov, ki polnijo največje arene, ne odstopa od popolnosti.

Q4: Kaj bi po tvojem mnenju na področju live dogodkov morali takoj opustiti in čemu se ne bi smeli odreči za nobeno ceno? 

Industrija dogodkov je v svoji osnovi precej ne-trajnostna. Seveda se lahko trudimo po svojih najboljših močeh, a iskreno najbolj trajnostno bi bilo, če dogodka ne bi bilo. A vendar ljudje smo družabna bitja, potrebujemo druženja, srečanja in gradnjo odnosov. In obdobje po pandemiji dokazuje, da live dogodki ne bodo kar tako izginili. Kar je super. A prav zato je potrebno organizacijo dogodkov narediti okolju prijaznejšo.

Kar nekaj stvari bi lahko izboljšali, a prva stvar, ki bi se ji morali odreči je plastična embalaža za enkratno uporabo, tudi tiskovine in tiskani oglasni panoji, ki se jih po dogodkih zavrže. Tudi tukaj je digitalizacija nujna in pri Visual Europe naše stranke spodbujamo pri uporabi digitalnih zaslonov. Za nobeno ceno se ne bi smeli odreči recikliranju in ponovni uporabi ter uvajanju okolju prijaznejših materialov.

Q5: Kako gledaš na razmerja med različnimi tipi dogodkov, kot smo jih definirali med koronakrizo (live, digital, hybrid, metaverse)? Kakšna bo tranzicija v prihodnost in kakšno vlogo ima pri tem vaše podjetje?  

Digitalizacija je neizbežen del današnjega in prihodnjega časa. Če nam je všeč ali ne. Pri podjetju Visual Europe nenehno razvijamo nova orodja in odkrivamo inovativne tehnologije srečanj. Srečanja in aktivnosti v Metaverse so trenutno zelo “vroča tema, klienti si želijo biti prisotni in v koraku s časom. Menim, da bo v prihodnje zagotovo še večji porast digitalnih srečanj, predvsem korporativne narave, saj se vse več svetovnih podjetij zaradi trajnosti pa tudi stroškov odreka potovanj v tujino, organizacije večjih dogodkov in podobno. A vendar, sama sem precej prepričana, da bodo koncerti še naprej ostali, takšni kot morajo biti, v živo.

Q6: Na katerih pomembnih projektih trenutno dela vaše podjetje? Kateri projekt bi posebej izpostavili za naše bralce kot primer dobre prakse? 

Projektov je ogromno. Priprave na poletno festivalsko sezono 2023 so v polnem teku prav tako se odpira vse več dogodkov v Slovenji, s katerimi  želimo utrditi svoj prihod na trg.

Posebej pa bi izpostavila dva projekta, na katera smo še posebej ponosni. Konec leta bomo otvorili institucijo za izobraževanje in usposabljanje tehničnih kadrov, katerih primanjkuje na trgu, odprta pa ne bo zgolj za potrebe šolanja kadrov za naše podjetje, ampak tudi za podjetja, ki izvajajo projekte družbene odgovornosti (CSR).

Drugi pomemben projekt je gradnja virtualnega studia za filmsko produkcijo v okolici Budimpešte. Gre za 11 milijonov evrov vredno investicijo, v sodelovanju z nemškim podjetjem ARRI, ki bo predvidoma zaključena v prvem četrtletju 2024. V virtualnih studiih se namesto resnične kulise uporablja LED zaslone, ki prikazujejo poljubno okolje na 3D realistični način. Takšne rešitve bistveno zmanjšajo potne in transportne stroške, s tem pa tudi ogljični odtis velikih filmskih produkcij.

eva_celec
Photo Credit: Marko Delbello Ocepek

“Digitalizacija je neizbežen del današnjega in prihodnjega časa. Če nam je všeč ali ne.”

Q7: Kakšno vlogo igra prostor pri ustvarjanju nepozabnih dogodkov. Kako ga lahko vaše podjetje dvigne na višji nivo doživetja za udeležence? Kje so takšni prostori v Ljubljani in Sloveniji? 

Prostor ima zagotovo pomembno vlogo, a hkrati lahko z dobro vsebino in opremo ustvariš nepozabne dogodke marsikje. Je pa zagotovo lažje, če imajo organizatorji na voljo prostore s sodobno infrastrukturo, ki bistveno olajšajo samo izvedbo dogodkov. Menim, da je pri nas takšnih prostorov (pre)malo, saj jih lahko preštejemo na prste ene roke.

Pri Visual Europe omogočamo strankam najnovejšo in raznoliko tehnično opremo, ki nadgradi samo izkušnjo doživetja ter vsakič ponudi nekaj novega. To je lahko vrhunsko ozvočenje, nepozabni svetlobni show, 3D video projekcije ali pa rešitve za vključevanje in angažiranost obiskovalcev. Takšen primer smo predstavili na lanski Conventi, kjer smo s pomočjo mapiranja obiskovalce povabili k igranju igre Pack-Man kar na notranji osrednji steni Cukrarne. Odziv je bil izjemen. 

Q8: Katere so tvoje prioritete na področju doseganja cilja ogljično nevtralne industrije srečanj? Kako okoljsko ste ozaveščeni v vašem podjetju?

Kot že omenjeno so dogodki v svoji biti ne-trajnostni. To je dejstvo. Seveda se lahko trudimo z recikliranjem in ponovno uporabo, a vendar vsa potovanja, prevozi, transport, nanesejo velik ogljični odtis. A na srečo se časi spreminjajo in dobro je, da se zavedamo in trudimo k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje. Trdno verjamem, da bo tega v prihodnje vse več in prav je tako.

Pri Visual Europe vedno upoštevamo najučinkovitejše upravljanje z viri, pa naj bo to transport, delovna sila ali tehnologija. Lani smo prejeli certifikat ISO 14001, mednarodni standard za sisteme ravnanja z okoljem. Staro opremo in baterije hranimo v posebnih zabojnikih v našem skladišču, podjetje za reciklažo kovin, s katerim imamo sklenjeno pogodbo pa jih redno zbira in reciklira. Uvedli smo tudi politiko selektivnega zbiranja odpadkov – ne samo na sedežu, ampak na vseh naših dogodkih. V naših pisarnah je papir redkost, saj se trudimo poslovati brez papirja s številnimi rešitvami za digitalizacijo.

Q9: Kako si predstavljaš idealno industrijo srečanj. Kaj bi morala biti njena značilnost?

V idealnem svetu bi v industriji ustvarjali dogodke in srečanja, ki navdihujejo, nas povezujejo in izobražujejo. Z minimalnimi vplivi na okolje. Brez zategovanja budgetov in pravočasno plačanimi računi. Če pa se ob vsem tem imamo še fino, tako ustvarjalci kot obiskovalci, je pa že perfekcija.

Q10: Ali je na dogodkih pomembnejši prvi ali zadnji vtis? Kakšno je tvoje mnenje glede tega? 

Dogodki morajo stremeti k popolnosti, brez napak in odstopanj. Na dogodkih mora vse biti na mestu, vsaj v očeh obiskovalca. Zato so zame pomembni vsi vtisi. Od prvega, ko obiskovalca sprejmeš na dogodek in mu zagotoviš nemoteno registracijo, vstop na prizorišče ali čim krajšo vrsto do garderobe. Do vmesnega vtisa, kjer ne čaka v (pre)dolgi vrsti na stranišča ali pijačo ter vse do zadnjega, ko zadovoljen in poln vtisov zapusti prizorišče. Idealno je, da so obiskovalci zadovoljni z obiskom, vsem tistim, ki pa so spremljali dogodek v medijih ali na družbenih omrežjih pa je žal, da niso bili del njega.

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.