Photo: Creative Pro Group

Samo dogodki niso več dovolj

Navade udeležencev se spreminjajo. Njihova pozornost drastično pada. “Infinite scroll”, ki je aplikacije, kot je TikTok naredil tako zasvojljive, ubija našo koncentracijo v resničnem življenju. Kako ponovno pridobiti pozornost kupcev v svetu neskončnih vsebin? V agenciji Creative Pro menimo, da samo dogodki niso več dovolj.


V naslednjih petih točkah smo zbrali nekaj najpomembnejših trendov, ki jih vidimo v svetu dogodkov in izkustvenega marketinga.

1. 360-stopinjske kampanje
Največje svetovne blagovne znamke ne organizirajo več dogodkov. Ustvarjajo integrirane trženjske kampanje, kjer se izkušnje in doživetja v živo brezhibno spajajo z digitalnim svetom. Kaj sploh pomeni 360 kampanja? Meje med različnimi kanali postajajo vedno bolj zamegljene, zato je pomembno, da s kampanjo kupce nagovorimo skozi različne kanale. To lahko pomeni, da kampanjo začnemo z zunanjim oglaševanjem, nadaljujemo z vplivneži na Instagramu, objavami v medijih, vrhunec pa dosežemo s serijo dogodkov v živo.Vse faze morajo biti dobro premišljene in podprte z jasno strategijo. Odličen primer je Maybelline New York Music Stories, ki so ga izvedli naši poljski kolegi

2. Naši udeleženci doživljajo “digitalni overload”
Kako obdržati pozornost v času preobremenjenosti z digitalnimi vsebinami? Naši udeleženci pričakujejo nenehen tok doživetij in nekaj, kar lahko delijo. Ključ do reševanja problema so izkušnje za vse čute in avtentična vsebina. S skrbno premišljenimi doživetji vrnemo udeležence k temu, kar lahko vonjajo, slišijo, otipajo in vidijo. Z aktivacijo vseh čutov se spet počutimo kot ljudje. Vračanje k otipljivim, avtentičnim izkušnjam vidimo kot močen trend v 2024.

creative-pro-group-events-experiences3
Photo: Creative Pro Group

3. Grajenje svetov oziroma “worldbuilding”
Poznate Netflixovo serijo Money Heist? Ena najbolj gledanih serij na svetu je postala kulturni fenomen. Je popoln primer grajenja svetov in ustvarjanja gibanja, ki presega okvire klasične trženjske kampanje. Serija je sprožila val vsebin, dogodkov in promocij ustvarjenih za največje oboževalce, ki so postali ambasadorji blagovne znamke. Za inspiracijo se lahko vedno obrnete na Disney, LEGO® in druge ustvarjalne znamke, ali pa na film in literaturo.

creative-pro-group-events-experiences2
Photo: Creative Pro Group

4. Umetna inteligenca pomaga pri aktivni vključenosti
Umetna inteligenca na dogodkih – modna muha ali orodje za povečanje vključenosti? Kako lahko uporabimo AI, da za udeležence ustvarimo pravo dodano vrednost? Z dobrim poznavanjem orodij, kot so GPT4, Dall-e in Midjourney lahko udeležence aktivno vključimo v so-ustvarjanje programa dogodka. Dober primer je kampanja Coca-Cola AI Studio, kjer so udeleženci s pomočjo umetne inteligence ustvarili svoj lasten band. Z zgoraj omenjenimi orodji so generirali ime banda, prvo pesem, naslovnico albuma in celo videospot.

creative-pro-group-events-experiences4
Photo: www.toolofna.com/work/experience/coke-studio-summer-of-music/

5. Pametni registracijski sistemi
Uporabniška izkušnja bo vedno na prvem mestu. Personalizacija uporabniške izkušnje s pomočjo tehnologije pa ključ do uspeha. Dobra rešitev so NFC zapestnice, na katere se shranjujejo podatki o udeležencu. S poznavanjem njihovih želja in interesov, jim lahko ponudimo personalizirano izkušnjo, od programa konference in priložnosti za mreženje do ponudbe hrane in pijače. Stičišče personaliziranih vsebin postane aplikacija dogodka, utvarjena s pomočjo platform, kot je Laia.

Za konec pa eden najljubših citatov v naši agenciji: “No guts, no glory”

Ostanite pogumni v svoji komunikaciji.


Aljaž Čad, direktor Creative Pro Adriatic 

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.