conventa_carbon_footprint
Photo: Marko Delbello Ocepek

Conventa je ena redkih poslovnih borz, ki vztrajno in sistematično meri svoj ogljični odtis. Rezultate komuniciramo z javnostjo v skladu z našo zeleno zavezo. Po treh letih meritev in testiranju različnih metodologij, že imamo vzorec, iz katerega lahko veliko naučijo tudi drugi organizatorji dogodkov.

Zakaj sploh merimo ogljični odtis Convente? Organizatorji se zlahka identificiramo z razlogi, ki so jih navedli v okoljevarstveni organizaciji Umanotera in veljajo tudi za Convento:

– z izpusti želimo natančneje in bolje upravljati ter načrtovati ukrepe za njihovo zmanjšanje;
– želimo se primerjati s podjetji oz. organizacijami v svojem sektorju oz. panogi;
– izračun ogljičnega odtisa potrebujemo za poročanje svojim partnerjem;
– želimo se izogniti tveganjem zaradi cene fosilnih goriv in ogljika;
– izračun ogljičnega odtisa uporabljamo kot sredstvo za komuniciranje na trgu.

Z Umanotero pa se strinjamo tudi glede tega, da je izračun ogljičnega odtisa zgolj začetek. Dejanski namen izračunavanja se skriva v natančni pripravi vsakoletnega trajnostnega akcijskega načrta, česar brez meritev zagotovo ne bi mogli pripraviti.

conventa_carbon_footprint
Photo: Marko Delbello Ocepek

Izračunan ogljični odtis je odvisen od natančnosti zbranih podatkov. Pri tem smo organizatorji Convente močno odvisni od podatkov, ki nam jih posredujejo naši partnerji in vsi podizvajalci. V ta namen vsako leto izračunamo povprečno oceno natančnosti zbranih podatkov v skladu z naslednjimi ocenami:

5-visoka natančnost – vsi podatki so sestavljeni iz izmerjenih vrednosti in dokazov kot so plačani računi.
3-povprečna natančnost – nekateri podatki so izmerjeni, nekateri pa ocenjeni.
1-nizka natačnost – skoraj vsi posredovani podatki so sestavljeni iz ocen.

Na tej podlagi je določena t.i. varnostna rezerva (safety margin). Meja verodostojnosti je 3,01, na tej osnovi pa se na koncu upošteva tudi varnostna rezerva:

  • +0 % Safety Margin, če je več kot 51 % pridobljenih podatkov glede natančnosti opredeljeno kot povprečno in visoko (ocena višja od 3,01)
  • +5 % Safety margin, če je več kot 50 % pridobljenih podatkov glede natančnosti opredeljeno kot povprečno ali nizko (ocena od 2,01 do 3,00)
  • +10% Safety margin, če je več kot 50 % pridobljenih podatkov glede natančnosti opredeljeno kot povprečno ali nizko (ocena nižja od 2,01)

Če pogledamo zadnje tri izračune ogljičnega odtisa Convente, je bil končni izračun ogljičnega odtisa v neposredni korelaciji z natančnostjo pridobljenih podatkov. To najlažje primerjamo na področju mobilnosti. Leta 2022 smo podatke o mobilnosti izračunali zgolj na podlagi števila udeležencev in približne ocene njihovih potovanj. V letih 2023 in 2024 pa smo vsako pot zelo natančno izračunali za vsakega individualnega udeleženca, sodelavca in dobavitelja, ter jih opredelili tudi glede na vrsto vozila in goriva. Ker ogljični odtis mobilnosti predstavlja od 72,2 do 88,2 % ocenjenega ogljičnega odtisa, je indivudalno merjenje mobilnosti ključnega pomena. Od zbranih podatkov pa je odvisna kredibilnost celotnega izračuna. O tem nazorno govori tabela s primerjavo celotnega ogljičnega odtisa Convente in izračuna za mobilnost.

LetoSafety MarginCelotni ogljični odtis v kgCO2Mobilnost v kgCO2Delež mobilnost
Conventa 20221,99250.408220.76588,2%
Conventa 20233,03116.42597.14183,4%
Conventa 20243,56116.40983.99572,2%

Razlika v končnih izračunih je poleg tega tudi posledica uporabljene metodologije. Prvi dve leti smo podatke izračunavali po metodologiji podjetja Climate Partner, letošnjega pa po metodologiji Planet Positive Event. Emisijski faktorji so v obeh primerih usklajenih z GHG protokolom in temeljijo na kazalcih britanske DEFRE (The Department for Environment, Food and Rural Affairs).

Glavna razlika pri letošnjih meritvah je, da smo bistveno bolj natančno izmerili porabo energije, odpadkov in vode na dogodku. V kalkulatorju Planet Positive Event pa je zajet tudi ogljični odtis komuniciranja, marketinga, produkcije dogodka in družbene odgovornosti.

Metodologija Planet Positive Event nam omogoča bolj natančen vpogled v rezultate v skladu z GHG protokolom, ki emisije deli na tri razrede:

Scope 1: Neposredne emisije iz lastnih ali nadzorovanih virov, vključno z zgorevanjem goriva, na primer v plinskih kotlih, voznih parkih in klimatskih napravah;

Scope 2: Posredne emisije, vključno s proizvodnjo električne energije, toplote, hlajenja in pare, ki jo kupi in uporablja organizacija, kar pomeni tudi izgube v elektroenergetskem omrežju pri dejavnosti distribucije električne energije;

Scope 3: Druge posredne emisije, ki se pojavijo v dobavni verigi organizacije. Te je najtežje izslediti in nadzorovati, vendar predstavljajo običajno največji delež v evidenci emisij organizacije – emisije, ki zajemajo tiste, povezane z dobavitelji, poslovnimi potovanji, nabavo, odpadki in vodo ter faze izteka življenjske dobe izdelkov in storitev, ki jih proizvajajo.

Rezultati za Convento 2024

SegmentCO2 v kgDelež 
SCOPE 1: NEPOSREDNE EMISIJE9.123,257,84%
Projektno vodenje in komunikacija657,360,56%
Poraba energije v projektni pisarni8.050,606,92%
Odpadki v projektni pisarni152,990,13%
Poraba vode v projektni pisarni34,150,03%
Naročanje228,150,20%
SCOPE 2: POSREDNE EMISIJE 6.385,535,49%
Poraba energije na prizoriščih5.970,535,13%
Poraba energije pri catering podjetjih41,000,36%
SCOPE 3: DRUGE POSREDNE EMISIJE101.088,0186,84%
Mobilnost vseh skupin udeležencev77.388,4566,48%
Mobilnost sodelavcev in dobaviteljev6.607,535,68%
Produkcija dogodka513,240,44%
Direktni odpadki na dogodku1.116,370,96%
Direktna poraba vode na dogodku11,970,01%
Ponovna uporaba lesenih razstavnih stojnic (3137 kom.)151,120,13%
Ponovna uporaba tepihov za večkratno uporabo heuga (1680 kom.)32,560,03%
Catering – hrana2.334,992,01%
Catering – pijača552,170,47%
Hotelske namestitve12.192,4710,47%
SKUPNI OGLJIČNI ODTIS CONVENTE 2024 116.409,65100,00%

Pričakovano je največji del ogljičnega odtisa nastal na področju drugih posrednih emisij, največ seveda na račun mobilnosti udeležencev. Na ogljični odtis vpliva tudi dejstvo, da se projekt pripravlja v zimskih mesecih od oktobra do februarja. To vpliva na povečano porabo energije za ogrevanje.

V okviru izpolnjevanja kriterijev projekta Planet Positive Event je veliko praktičnih nasvetov, kako v praksi zmanjšati ogljični odtis na teh področjih. Zavedati pa se moramo, da lahko veliko naredimo tudi na področju neposrednih emisij ali t.i. lastnih emisij ogljičnega odtisa. Vsaka aktivnost se na koncu pozna. Letos smo npr. spoznali, da je oskrba naše projektne pisarne s toplotno energijo katastrofalna. Ker projekt poteka v zimskim mesecih, bomo s sanacijo tega področja lahko ogljični odtis zmanjšali do 4%.

Če strnemo ogljični odtis letošnje Convente, je pet glavnih virov ogljičnega odtisa Convente:

72,16%: Mobilnost
12,40%: Energija
10,47%: Hotelske namestitve
2,48%: Catering
1,13%: Odpadki in voda

Tem področjem bomo organizatorji v prihodnje namenjali največ pozornosti in jih vgradili v akcijski načrt.

conventa_carbon_footprint
Photo: Marko Delbello Ocepek

PRIPOROČILA ZELENIM MANAGERJEM

ZA USPEŠNO IN UČINKOVITO MERJENJE OGLJIČNEGA ODTISA

Med procesom zbiranja podatkov z zadnjih treh letih smo se res veliko naučili. Za vas smo zbrali nekaj najpomembnejših praktičnih nasvetov.

1. PROJEKTNA PISARNA: Osnova za izračun ogljičnega odtisa projektne pisarne je natančno in sistematično spremljanje mesečnih stroškov električne energije, porabe energije, odvoza smeti, porabe sveže vode in stroškov interneta. Pri tem vam priporočamo, da mesečne stroške izračunate tudi na zaposlenega in na m2 površin vaše pisarne.

2. KOMUNICIRANJE: Na področju komuniciranja so običajno glavni viri ogljičnega odtisa direktni marketing, spletna stran in družabna omrežja. Priporočamo pa vam, da merite in sistematično zbirate vsaj naslednje podatke:

– Število obiskov spletne strani za celotno obdobje dogodka (number of website views, sessions and unique vistors)
– Število iskanj dogodka v iskalnikih Google, Bing, Yahoo …
– Število poslanih individualnih e-sporočil
– Število posredovanih e-novičnikov

Če gre za hibridno konferenco, pa je potrebno izmeriti še ogljični odtis streaminga.

3. MOBILNOST: Priporočamo vam, da vse segmente transporta natančno spremljate in zabeležite. Ker ta del predstavlja največji delež ogljičnega odtisa, je informacijska podpora tega procesa izjemno pomembna. Nenatačne in približne ocene lahko povišajo izračunan ogljični odtis dogodka tudi za več kot 30%.

4. MOBILNOST: Podatke o prihodu udeležencev zberite pred njihovim prihodom na dogodek ali najkasneje na registraciji. Po dogodku bo prepozno in jih boste iz naših izkušenj zelo težko zbrali.

Minimalni podatki, ki jih je potrebno zbirati so:

– kraj, iz katerega udeleženec prihaja na dogodek
– kraj, na katerega se udeleženec vrača z dogodka
– vrsta prevoza
– vrsta goriva
– razdalja km

5. NAROČANJE STORITEV: Svetujemo vam, da dobavnice za naročeno blago sistematično shranjujete in jih redno spremljate glede na emisijske faktorje. Od dobaviteljev striktno zahtevajte ustrezne certifikate, ki jih boste lahko vključili v zaključno poročilo projekta. Začne se že pri papirju, kjer morate zahtevati FSC ali PEFC certifikat, pa vse do zahtevnejših izdelkov kot je računalniška oprema z znakom Energy Star.

6. PRIZORIŠČA: Poraba energije predstavlja daleč največji del ogljičnega odtisa prizorišč. Zato je od prizorišč nujno pridobiti čimbolj natančne podatke o porabljeni energiji v dvorani. Če se ta ne meri po dvoranah, pa vsaj podatke o celotni porabi električne in toplotne energije (računi dobaviteljev) in uporabljeno površino.

7. PRIZORIŠČE: Povprečni koeficienti se uporabljajo v primerih, ko gre za novo prizorišče, ki še nima ustrezno urejenega zbiranja podatkov in ima zgolj podatke o mesečni porabi energije. V tem primeru je izračun za energijo:

– Trajanje dogodka 5 ur
– Uporabljena površina 250 m2
– Skupna površina 1500 m2
– Poraba energije mesečno/dnevno 10.000 kWh/322,58 kWh

Izračun porabe energije: (250/1500)x(5/24)x322,58 = 11,20 kWh

8. CATERING: Za potrebe izračunov moramo razumeti razliko med naslednjimi pojmi:

Obrok (meal) – hrana, strežena na dogodku, ki je kombinacija različnih jedi in sestavin in je lahko vegeterijanska, veganska, pesketerijanska ali mesna. V slovenščini obstaja tudi izraz porcija.
Jed (food) – je posamezna jed, strežena na dogodku, ki je sestavljana iz različnih sestavin.
Sestavine (ingredients) – so živila, iz katerih je sestavljena posamezna jed.

9. CATERING: Pregled emisijskih faktorjev za tipične sestavine obrokov (kgCO2e/kg)

  • govedina 0,03903 kgCO2e/g
  • sir 0,01107 kgCO2e/g
  • piščanec 0,00697 kgCO2e/g
  • riž 0,00367 kgCO2e/g
  • stročnice 0,00147 kgCO2e/g
  • paprika 0,00138 kgCO2e/g
  • jabolko 0,00038 kgCO2e/g

Emisijski faktorji naj vas vodijo pri sestavi menijev. Priporočamo vam, da je 70 % jedi rastlinskega izvora.

10. NAMESTITVE: Osnovni podatek za izračunan ocene ogljičnega odtisa, je število nočitev. Pri tem je emisijski faktor izračunan na podlagi vsesplošno sprejetega indeksa »The Cornell Hotel Sustainability Index (CHSB)«. Priporočamo vam, da skrbno beležite število nočitev in če je le mogoče, od hotelov pridobite tudi primarne podatke o porabi energije, vode in smeti na hotelsko sobo.

conventa_carbon_footprint
Photo: Marko Delbello Ocepek

Merjenje ogljičnega odtisa si lahko močno olajšate s pomočjo obrazcev Planet Positive Event za izračun ogljičnega odtisa. To so prvi takšni obrazci v svetu. Z njimi je sicer naporno zbiranje podatkov zdaj močno olajšano. Več informacij najdete na https://planet-positive-event.eu/.

Metodologija Planet Positive Event zelo jasno kaže na to, da lahko storimo precej več od recikliranja imenskih priponk in sajenja dreves. Prepričevanje samih sebe, da nekaj izboljšujemo, v bistvu pa stagniramo, ne rešuje izzivov trajnostne transformacije industrije srečanj.

Zato Planet Positive Event vključuje tudi SDG matriko, ki pokriva vseh 17 kazalnikov ciljev trajnostnega razvoja. S tem pionirsko naslavlja regenerativne učinke organizacije dogodkov. To je glavni »gamechanger«, ki omogoča pravo transformacijo vašega dogodka. Seveda pa morate najprej vedeti, kakšen ogljični odtis ste dejansko ustvarili.

Znanje, ki smo ga na projektu Conventa pridobili skozi zadnje merjenje ogljičnega odtisa, je neprecenljivo. Omogočilo nam je, da ugotovimo dejansko stanje, pridobimo mnogo znanja, ki omogoča napredek celotne industrije, obenem pa lahko celo sami razvijemo novo znanje s tem, ko merimo napredek lastnih inovativnih pristopov.

S primerjavo različnih načinov zbiranja podatkov in različnih metodologij nam je v treh letih uspelo priti do verodostojne ocene ogljičnega odtisa dogodka, pod katerega se s ponosom podpišemo. Preverili pa ga bodo tudi zunanji presojevalci v skladu z ESRS standardom.


Izvedite več o Planet Positive Event tukaj

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.