kongres-magazine-best-hotels

Ocenjevalci Kongresne Zvezde so tudi letos prečesali Evropo in širše v iskanju najbolj inovativnih, neraziskanih in izjemnih destinacij. Letos se je na seznamu kongresnih potopisov znašlo tudi nekaj destinacij, ki se spogledujejo z Evropo, kakor tudi vrsta mest, ki očarajo vsakega gosta, čeravno niso tako znane kot bolj zveneča mesta.

Najboljše destinacije bodo letos nagrajene na svečani podelitvi nagrad za Kongresne Zvezde. Razglasitev najboljših destinacij, prizorišč in posameznikov je postala referenčna točka in nekakšen Michelin industrije srečanj. Na svečani prireditvi bodo predstavljeni zmagovalci za leto 2023 v petnajstih kategorijah. Podelitev bo potekala v sredo, 21. februarja 2024, ob 18:00 uri v Cankarjevem domu.

Spodaj si lahko preberete vse kongresne potopise v letu 2023.

SKOPJE – Kongresni Potopis 2023

Moderno, tradicionalno, eksotično, kaotično, eklektično, neoklasično in antično, muslimansko in pravoslavno vse to je Skopje, mesto z največjim številom kipov na prebivalca na svetu. Slednji so neizmerno gostoljubni in pisani tako kot arhitektura in kultura Skopja. Mesto je prav zato zelo zanimivo in privlačno tudi za organizatorje dogodkov. Ne pričakujte kongresnega urada, saj ga v mestu ni, tudi kakršnakoli podpora za organizatorje dogodkov ne obstaja. Kljub temu pa se bodo vaši udeleženci v mestu dobro počutili, če vam bo pri organizaciji pomagala kakšna od zaupanja vrednih agencij, ki se spozna na Skopje in okolico. V Skopju se še vedno vse dogaja z malce zamude, a to spremlja občutek sproščenosti in svobode. Kaj bi šele bilo, če bi v Skopju znali izrabiti vse svoje prednosti, med katere v zadnjem času sodi tudi vedno boljša prometna dostopnost. Skopje je eden od najbolj nebrušenih diamantov naše industrije v regiji.

skopje_macedonia
Photo Credit: Shutterstock

NIŠ – Kongresni Potopis 2023

Tretje največje srbsko mesto je po krivem spregledano kot MICE destinacija. Vse, kar imajo veliki (Beograd) boste našli tudi v Nišu, vendar zapakirano v izjemno prijazen in gostoljuben paket. Niš je koncentrat Južne Srbije, ki ga zlepa ne pozabite.

Ko bo še dodatno izboljšana dostopnost in zgrajen nov terminal na letališču, pa bo postal resen konkurent Novemu Sadu in drugim destinacijam v regiji. Na razvoj mesta je vplivala geostrateška lega med vzhodom in zahodom. Tudi danes se kaže kot velika prednost in priložnost mesta. Za resen preboj pa bo potrebno izboljšati marketing in čimprej povezati ponudbo v aktiven in dobro delujoč Kongresni urad Niša. Destinacija, ki zares veliko obeta in bi morala čimprej izkoristiti svoj potencial.

nis_serbia
Photo Credit: Shutterstock

SARAJEVO – Kongresni Potopis 2023

Sarajevo je duša, srce in vsi mogoči stereotipi Balkana, 100 % skoncentirani na enem mestu. V realnosti se po 30 letih od krvave morije zdi, da se je življenje počasi vrnilo v normalne tirnice in tudi kongresna infrastruktura je vedno boljša. Vojna sredi devetdesetih je zaustavila razvoj v regiji, čeprav se sliši cinično, zagotavlja pristnost, ki so jo na zahodu zavrgli desetletje in več nazaj.

Sarajevo je vznemirljiva in zelo zaželjena kongresna destinacija, ki so jo zaznamovali zgodovinski dogodki. Glede tega na Balkanu nima konkurence in čas je, da to spoznajo tudi mednarodni organizatorji dogodkov. Nagrajeni bodo z gostoljubjem toplih, prijaznih in odprtih ljudi. Ljudi z veliko dušo, ogromnim smislom za humor in občasno melanholijo. Slednjo boste razumeli skozi sevdah. Glasbo, ki ni samo glasba, je način kako, ljubiš, žaluješ, praznuješ in hrepeniš. Sevdah je trenutek, ko utišamo možgane in raztegnemo čas. Ko začutiš sevdah, ti Sarajevo zares odpre svojo dušo. Verjemite, vredno se je potruditi. Upamo pa, da se bodo prijazni domačini znali organizirati in se razvoja industrije srečanj lotili na bolj organiziran in sistematičen način. Po našem mnenju je zato že skrajni čas.

sarajevo_bosnia
Photo Credit: Shutterstock

TIRANA – Kongresni Potopis 2023

Tirana je kongresna destinacija, ki ji napovedujemo najhitrejši razvoj v JV Evropi. To potrjujejo številne investicije v infrastrukturo. Žal brand Tirana na mednarodnem kongresnem trgu še vedno ne obstaja. Za hitrejši preboj pa se bodo morali čimhitreje povezati in ustanoviti Kongresni urad. Predvsem pa svojo ponudbo začeti promovirati na mednarodnem trgu. Ne glede na to, lahko dogodek organizirate brez težav in v zadovoljstvo vaših kongresnih udeležencev. Albanci so namreč izredno ponosni, prijazni in mirni ter izvrstni gostitelji, kar odtehta kakšno slabost v infrastrukturi. Radi pomagajo in so družabni. Dana beseda ima veliko težo, seveda pa pričakujejo od nasprotne strani, da jo drži.

tirana_albania
Photo Credit: Shutterstock

ŠTANJEL – Kongresni Potopis 2023

Štanjel je eno najstarejših in zagotovo najslikovitejših kraških naselij. V preteklih letih se je spremenil v idiličen kraj za poroke, potencial kraja pa je še precej večji. Vsekakor je idealna lokacija za butične korporativne dogodke in incentive programe. Po zglede ni treba daleč, saj so podobno pot že prehodili v Goriških brdih. Za začetek pa bodo morali odgovorni natančno okrepiti ponudbo in jo na preprost ter komercialno sprejemljiv način ponuditi na kongresnem trgu. Štanjel je namreč nebrušen incentive diamant, ki čaka, da ga odkrijejo mednarodni organizatorji dogodkov. Udeleženci zaradi avtentičnosti in srčnosti Kraševcev zagotovo ne bodo ostali ravnodušni.

stanjel_slovenia
Photo Credit: Visit Štanjel, Jošt Gantar

MARIBOR – Kongresni Potopis 2023

Maribor ima vse, kar imajo veliki. V primerjavi z drugimi slovenskimi kongresnimi destinacijami ima morda manj »kilometrine« na področju kongresnega turizma, ki pa jo zlahka nadomesti s prijaznim pristopom ponudnikov, ki dajo naročniku občutek, da je zaželjen.

maribor_slovenia
Photo Credit: Visit Maribor

BEOGRAD – Kongresni Potopis 2023

Beograd je avtentično, odprto in gostoljubno mesto z ogromno duše. Je mesto v vzponu na stičišču vzhoda in zahoda in neobdelan kongresni dragulj z izjemnim potencialom. Zeitgeist Beograda je najbolje opisal Momo Kapor z naslednjimi besedami: “Beograd je nizkocenovni New York.”

belgrade_serbia
Photo Credit: Shutterstock

BUDIMPEŠTA – Kongresni Potopis 2023

Moderna in dobro razvita kongresna metropola se je z investicijami v zadnjih letih postavila ob bok največjima konkurentoma, Dunaju in Pragi. Prehitela pa jih je po visoki dodani vrednosti. Budimpešta je vedno pripadala izročilu in kulturi Zahoda in prisilno bivanje v Vzhodni Evropi je že precej obledel spomin. Posebno dodano vrednost dajejo mestu izjemno profesionalni in pozitivni profesionalci, ki po svoji ugrofinski jezikovni povezavi spominjajo na svoje skandinavske sorodnike. Ko boste dorekli podrobnosti bo vse steklo kot namazano in brez odvečnih problemov. Če sta Praga in Dubrovnik ljubezen na prvi pogled, potem je Budimpešta ljubezen na dolge proge.

budapest_hungary

KRAKOW – Kongresni Potopis 2023

Med poljskimi kongresnimi mesti velja Krakov za mesto z dušo in izjemno energijo, ki jo ustvarjajo številni študentje in bogata kulturno-zgodovinska dediščina. Krakov je zato turistična prestolnica Poljske. Z izgradnjo kongresnega centra ICE (Krakow Congress Centre) leta 2014 pa je postal tudi vrhunska kongresna destinacija. Na eni strani je motor dogajanja razvejana znanstveno-izobraževalna scena, ki v mesto privablja dogodke lokalnih in mednarodnih združenj. Bogata turistična ponudba pa omogoča izvedbo raznolikih incentive programov, ki so primerni za najzahtevnejše korporativne naročnike.

Na ta način je Krakov postal najbolj celovita in raznolika kongresna destinacija na Poljskem, ki jo povezuje dobro delujoč Kongresni urad. Model Krakova je vzor tudi za druge srednjevropske destinacije, ki stopajo na pot kongresnega turizma.

krakow_poland
Photo Credit: Krakow Convention Bureau

ALMATY – Kongresni Potopis 2023

Almaty je konglomerat najboljše kulinarike, kulture, pokrajin in gostoljubnosti, ki jo je moč najti v Centralni Aziji. Kljub temu, da ima evropski šarm, je kultura in dediščina mesta brez dvoma azijska. Vendar gresta obe strani mesta z roko v roki. Zdi se, da domačini komaj čakajo, da turisti iz Evrope in širom sveta odkrijejo njihovo mesto. Četudi ne tako moderna kot prestolnica Astana, je fantastična ponudba v Almatyju, vključno z zapeljivimi gorami v ozadju, ki čuvajo mesto; eden razlogov, zaradi katerega verjamemo, da bo mesto postalo regionalni epicenter turizma. To se že postopoma dogaja, o čemer pričajo svetovne korporacije po mestu. Almaty je predvsem destinacija, ki razbija mite o Kazahstanu in vas pusti brez besed s svojo lepoto.

almaty_kazakhstan
Photo Credit: Shutterstock

TALIN – Kongresni Potopis 2023

Armani je nekoč izjavil, da je eleganca trenutek, ko si sestavil tisto kar je potrebno. To je nekakšna definicija brezčasne elegance in minimalizma, ki jo v tem trenutku po našem mnenju predstavlja Talin. Če k temu dodamo še izjemne profesionalce s twistom start-up kulture dobimo izjemno destinacijo za dogodke. To so profesionalci, ki vedno držijo svojo obljubo in delajo kar govorijo. Vsaj po našem mnenju je to razlog zakaj Talin tako izstopa v konkurenci t.i. »second tier« destinacij. Kongresna destinacija Talin premore ponudbo, ki nekajkratko presegajo velikost mesta. Če si svoj dogodek predstavljate v Armani slogu, potem je Talin vrhunska izbira.

tallinn_estonia
Photo Credit: Tallinn Convention Bureau, Kaupo Kalda

KARLOVY VARY – Kongresni Potopis 2023

Najstarejši evropski zdraviliški kraj sodi tudi med najstarejše evropske kongresne destinacije. Organizatorje in udeležence privlači zaradi izjemne kombinacije naravnih, kulturnih in zgodovinskih značilnosti. Mesto ima karizmo najbolj zanimivih kongresnih destinacij v Evropi, ki pa je malce zaprašena in potrebna rahle promocijske osvežitve. Ima namreč čisto vse, kar premorejo bolj razvpiti konkurenti, malce boljši marketing pa bi legendarno zdraviliško mesto izstrelil med zvezde. Tja, kamor je v svoji dolgoletni zgodovini že velikokrat sodil.

karlovy_vary
Photo Credit: Grandhotel Pupp

ASTANA – Kongresni Potopis 2023

Na prvi pogled se zdi, da je Astana mesto, ki ga turisti obiščejo zaradi izjemne arhitekture. Toda, za steklenimi fasadami in zakrivljenimi oblami se skriva evrazijska duša, ki čaka da jo odkrijete. Astana je talilni lonec različnih kultur, religij in kulinaričnih izročil. Najlažje je razumeti šarm mesta, če se pogovarjate z lokalnimi prebivalci, ki so ponosni, da živijo v prestolnici. Zaradi geostrateške lokacije, moderne infrastrukture in dobre dostopnosti se zdi, da ima Astana potencial postati globalno mesto. Mesto naj se osredotoči na to, da poveže celotno ponudbo in se na trgu pozicionira kot mesto presežnikov. Brez dvoma je to destinacija, ki služi kot okno za raziskovanje izjemno pestre Centralne Azije in mesto, kjer se boste počutili dobrodošlo.

Photo Credit: Shutterstock

TEMIŠVAR – Kongresni Potopis 2023

Mislimo, da je čas, da resno razmislite o Timisioari kot lokaciji za vaš naslednji dogodek. Mesto vas bo presenetilo s svojo svežino in posebno kreativno energijo. Slovi po multikulturnosti in toleranci, ki jo je oblikovalo sobivanje 21 različnih kultur in religij. Poleg tega je organizacija dogodkov v mestu preprosta, saj so vse ključne lokacije dosegljive peš. Na krilih evropske prestolnice kulture 2023, pa je odlična tudi vsa potrebna prireditvena infrastruktura. Temišvar je vsaj po našem mnenju wow destinacija, ki jo morate izkusiti in preizkusiti ter ji dati priložnost. Ljubezen na drugi pogled bo trajala dolgo in vam omogoča da v svoj dogodek vključite več narodov in držav, ki živijo in soustvarjajo v banatski prestolnici.

timisoara_romania
Photo: Timișoara 2023

Join our newsletter!

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest updates from Kongres Magazine.